Rijswijkse
Schouwburg

  • Armaturen

Rolight en Rijswijkse Schouwburg: Succesvolle overstap naar Elation.

De Rijswijkse Schouwburg heeft met succes de overstap gemaakt van conventionele statische verlichting naar dynamische en veelzijdige LED-armaturen. Ronald de Blecourt, hoofd techniek van het theater, reflecteert op de positieve uitkomst.

“Als je precies weet wat je wilt en je hebt een goed team, een passend budget en het vertrouwen van het bestuur, kun je je volledig richten op het vinden van de beste armaturen,” legt Ronald uit. “De nieuwe LED-verlichting van Elation stelt ons in staat om zowel de visuele aantrekkelijkheid van onze producties te verhogen als de algehele theaterervaring te verbeteren.”

De zoektocht naar de “beste armaturen” was echter uitdagend. Na enkele teleurstellende demo’s werd Ronald benaderd door Bert Schmeits, accountmanager bij Elation Europe voor de Benelux. Bert geloofde dat Elation’s aanbod kon voldoen aan de wensen van de Rijswijkse Schouwburg.

Samen met Robin Eijlders, mede-eigenaar van de Nederlandse distributeur Rolight, organiseerde Bert een demonstratie in het theater met de Elation Fuze Profile LED-framingarmatuur. Tijdens de demo raakten Ronald en zijn team steeds enthousiaster over de mogelijkheden.

“Na een grondige vergelijking waren we overtuigd dat Elation een serieuze optie was. Vooral de lichtkwaliteit maakte een blijvende indruk,” zegt Schmeits. “Op verzoek van Ronald gaven we het theater extra tijd met de Fuze Profile, zodat ze het armatuur beter konden leren kennen en verdere stappen konden bespreken.”

De schouwburg testte de Fuze Profile gedurende 14 dagen. Na deze intensieve testfase waren Ronald en zijn team het erover eens dat de Fuze Profile een solide basis bood. Volgens Schmeits was het enige verbeterpunt dat het armatuur in bepaalde posities vanaf de zaalbrug iets meer kracht nodig had. “Het mooie van onze Fuze-serie is dat we naast de Fuze Profile, met een output van 10.000 lumen, ook de grotere Fuze MAX Profile aanbieden,” vertelt Schmeits. “Deze heeft dezelfde kwaliteiten, maar met een output van 21.000 lumen.”

“De armaturen verkochten zichzelf,” zegt De Blecourt. De keuze viel zonder twijfel op Elation. “De RGBMA LED- engines van Elation creëren een bijna exacte kleurmatch met de LEE-standaard. De dimming is soepel, en er is geen vervorming bij het gebruik van de framing shutters. Dit maakte een goede indruk op ons. De extra output van de Fuze MAX Profile vanaf de Front of House is een groot voordeel. Bovendien zijn de afmetingen en het gewicht van de armaturen goed handelbaar.”


  • De eerste fase van het project vond plaats in september 2023, waarbij Rolight 21 Fuze MAX Profile en 6 Fuze Profile-armaturen mocht afleveren. “Na zes maanden gebruik ontvingen we een 100% tevredenheidsscore van bezoekende lichtontwerpers. Het maakte niet uit of het om de bestaande professionals ging of de nieuwe generatie lichtontwerpers, iedereen was onder de indruk van de kleur en output,” concludeert De Blecourt.

    De Blecourt voegt toe dat de positieve respons beter was dan hij had durven dromen. Dit gaf hem de zelfverzekerdheid om door te gaan met fase twee van het project. Deze fase omvatte de levering en installatie van 47 Fuze Profile op de manteaus van de portal brug, aangevuld met 8 Rayzor 760, een krachtige RGBW wash fixture met uitgebreide zoom voor het tegenlicht of podiumverlichting. Deze installatie werd in juli 2024 afgerond.

    “Dit project was veel ambitieuzer dan simpelweg een overstap naar ‘groen’ LED-licht,” zegt De Blecourt. “Door de demo van de Rayzor 760, gegeven door Robin van Rolight, waren we overtuigd dat een extra bestelling van dit model onze overgang naar LED naar een nog hoger niveau kon tillen.”

    Het Rijswijkse Schouwburg theater verwacht deze gloednieuwe Elation-installatie te gebruiken voor een divers programma van ruim 200 optredens per jaar. “Ik heb zelden meegemaakt dat een hoofd van de lichttechniek met een doordachter en gedetailleerder plan en visie kwam dan Ronald. Het maakt me trots dat Elation en Rolight in staat waren om zijn plan volledig te realiseren,” concluderen Schmeits en Eijlders.

    Voor meer informatie over Rolight en onze diensten kunt u contact met ons opnemen via onze website of telefonisch. We kijken ernaar uit om met u samen te werken aan uw volgende project en u te helpen uw technische visie tot leven te brengen.

    Volgende project